f582fa7a29beee0dcaf33b4a1cbf9741.jpg
Skriva út
Lagt út: 11.04.2013

Migratión og tað nationala í føroyskum samtíðarbókmentum

Kim Simonsen hevur skrivað grein í nýggjari bók kallað Millennium Nye retninger i nordisk litteratur, ið útkom á Forlaget Spring 10. apríl. Greinin kallast Hvad blev der af dig Færøerne i alt myldret? Fra postmodernisme til en global og erfaringsramt litteratur. Migration og det nationale i færøsk samtidslitteratur”.

Bókin fevnir um 13 partar, sum lýsa rák innan norðurlendskar bókmentir í tíðarskeiðnum 2000-2012. Partarnir eru skrivaðir av serfrøðingum innan hvørt øki, umframt at ein inngangur er, har týdningarmestu líkleikarnir og munirnir innan norðurlendska samtíðarbókmentir verða lýstir. Tekstirnir eru á donskum, svenskum og norskum. Allar greinarnar eru peer-view góðkendar. Mads Bunch hevur ritstjórnað bókini.

Um greinina hjá Kim Simonsen skrivar ritstjórin í innganginum:

“Kim Simonsens artikel om færøsk samtidslitteratur tager udgangspunkt  i det seneste årtis udvikling inden for litteraturen hen imod et ”return of the real”, for at parafrasere titlen på den amerikanske kritiker Hal Fosters bog fra 1996. Simonsen beskriver, hvordan et generelt opgør med den postmoderne ironi til fordel for en omverdensvendt og samfundsengageret litteratur har fundet sted, både som en global og som en lokal færøsk tendens. Omkring år 2000 var der fremkommet en sammensmeltning af avantgarde og 1980ernes postmodernisme, der igen havde udviklet sig til en avantgardisme i slutningen af 1990erne, dvs. en reproduktion af en forudgående avantgarde, som derfor ikke føltes som tidssvarende i forhold til sin umiddelbare kontekst.

Det er også herfra, at den postironiske litteratur tager sit æstetiske afsæt som en kritik af specielt postmodernismen. På den internationale bane udpeges 11. september 2001 som det symbolske startpunkt for fremkomsten af en ny globaliseret verden, hvor krige, terror og finanskriser er noget, vi alle er blevet nødt til at forholde os til, og som litteraturen op gennem 2000erne i stigende grad også har måttet engageret sig i og tage anderledes alvorligt end i 1990erne.

Simonsen kaster først et tilbageblik på færøsk litteraturhistorie fra 1960erne og frem og ser på den rolle, det nationale, modernismen og postmodernismen har spillet, for derefter at rette blikket mod samtiden, der karakteriseres som en erfaringsramt postironisk nyorientering, hvor ikke mindst migrantperspektivet har vist sig fornyende i forhold til den mere konservative tradition i færøsk litteratur (mange færøske samtidsforfattere er i dag bosat uden for Færøerne). Således viser han, hvordan færøsk litteratur har udviklet sig i to parallelle traditioner, der har en tendens til at løbe sammen i 2000erne. Først sejrede postmodernismen i 1990erne, siden vandt kritikken af denne.”

Les allan inngangin her

Les um Kim Simonsen í Heilagrunninum